FAQ Rapid application development_

Auteur: Jeroen Bulters

Veel gestelde vragen_

Vanaf vandaag starten we een nieuwe content serie. Dit is een maandelijks terugkerend concept, waarin we antwoord geven op veelgestelde vragen van onze klanten over een (tech) onderwerp. Als je nog extra vragen hebt, kan je ons uiteraard altijd bellen

Rapid application development_

Rapid application development is een veelgebruikt concept om applicaties te bouwen. Het concept is misschien niet heel moeilijk om te begrijpen, maar er worden online toch nog veel vragen over dit concept gesteld. Wij zijn er om een paar van deze brandende vragen voor jou te beantwoorden!

question mark

Wat is rapid application development?_

RAD is een vorm van software ontwikkeling dat zich in eerste instantie focust op het bouwen van een werkend prototype en het vergaren van feedback van de gebruikers. Dit verschilt van de vele vormen van software ontwikkeling die zich focussen op strikte planning en het vooraf vaststellen van de eisen.

RAD kan beschreven worden als een agile manier van software ontwikkeling, waarin het van belang is dat je de gewenste software in kleine iteraties test en aflevert.

Hieruit kunnen we opmaken dat je met deze methode snelheid over kwaliteit kiest. Echter, als je deze methode kiest en uitvoert op de juiste manier en met de juiste mensen, kan de hoeveelheid kwaliteit die je opgeeft gelimiteerd worden.

Hoe werkt het rapid application model eigenlijk?_

Het model heeft in totaal 6 stappen die je moet doorlopen:
  1. Maak een globale schatting van de eisen: Start door te bepalen wat de eisen zijn. Waar moet de software aan voldoen om te slagen?;
  2. Bouw een prototype: Begin gelijk met het bouwen van een (werkend) prototype. Er staat niet voor niks Rapid in de titel;
  3. Vergaar feedback van gebruikers: Controleer of de software voldoet aan de verwachtingen van de gebruikers. RAD werkt alleen als er een doorlopende samenwerking is tussen gebruikers en de ontwikkelaars.
  4. Herhaal stappen 2 & 3: Herhaal de stappen 2 & 3 totdat je zeker weet dat de software voldoet aan de verwachtingen en ook echt werkt.
  5. Test, test, test: Ontwikkelaars en gebruikers moeten zoveel mogelijk verschillende scenario’s testen, om zeker te zijn dat de software onder alle omstandigheden presteert zoals het hoort te presteren.
  6. Presenteer de software: De laatste stap is om je software te presenteren en af te leveren voor gebruik.

Waarom zou ik RAD als ontwikkelingsmethode gebruiken?_

RAD heeft een aantal voordelen. Het eerste voordeel en waarschijnlijk het meest logische voordeel is dat deze methode tijd bespaart. Je zult merken dat je significant minder tijd kwijt bent voor het ontwikkelen van een applicatie wanneer je deze methode kiest.

Het tweede voordeel is dat je door deze methode veel ontwikkelde componenten opnieuw kunt gebruiken.

Het derde voordeel van deze methode is dat het gebruikers stimuleert om waardevolle feedback te leveren. Hierdoor kunnen ontwikkelaars de software op juiste manier aanpassen aan de klantwensen.

Het vierde en tevens laatste voordeel van deze methode is dat je door gelijk vanaf het begin te starten met integratie voorkomt dat je tegen vele integratie problemen aanloopt.

Waarom zou ik RAD niet als ontwikkelingsmethode gebruiken?_

Geen enkele methode op de wereld heeft alleen maar voordelen, ook deze methode dus niet. De nadelen zijn:

  1. Deze methode brengt hoge kosten met zich mee;

  2. Je hebt voor deze methode ontwikkelaars met ver ontwikkelde vaardigheden nodig (dit draagt bij aan de hoge kosten)

  3. En deze methode werkt alleen bij softwareprogramma’s die gemodulariseerd kunnen worden.

Wanneer kan ik kiezen voor RAD?_

Een van de belangrijkste dingen is de tijd. Tijd is niet alleen een voordeel, maar ook een eis om deze methode te gebruiken. Projecten waarvan je weet dat deze meer dan 2 tot 3 maanden gaan kosten, zijn normaal gesproken geen projecten waarin je RAD zal toepassen.

Het tweede is dat je moet kunnen beschikken over de juiste middelen. Zoals genoemd heb je ontwikkelaars nodig met ver ontwikkelde vaardigheden. Deze ontwikkelaars gaan je geld kosten. Je zult dus moeten beschikken over de juiste mensen en voldoende geld om dit project te kunnen betalen.

Het laatste wat je nodig zult hebben om een RAD project tot een goed einde te brengen is een groep testgebruikers met genoeg tijd in hun agenda’s om de verschillende iteraties te testen. Ondanks dat dit geen hele gaten in hun agenda zal slaan is het toch wel belangrijk om te controleren of er überhaupt tijd is.

Welke programmeertalen zijn het meest geschikt voor RAD?_

Een van de meest gebruikte en populairste programmeertalen is Python. Python is heel efficiënt wanneer je meerdere systemen tegelijk wil bouwen en integreren.

Een ander framework – een die wij graag gebruiken – is het Ruby on Rails framework. Dit framework is gebaseerd op de “herhaal jezelf niet” filosofie. Het grootste voordeel van Ruby on Rails is de snelheid die het levert. Dit maakt Ruby on Rails een goede keuze voor RAD, aangezien tijd de belangrijkste factor is bij RAD.

Andere vragen?_

Zit je nou nog met meer vragen over Rapid application development of over andere onderwerpen? Neem dan contact met ons op, zodat wij ook deze vragen voor jou kunnen beantwoorden.

Bepaal of RAD geschikt is voor jouw project door onze korte checklist te volgen