ISO27001 certificering, 5 redenen om_

Auteur: Lisette Anink

Redenen om ISO27001 gecertificeerd te worden_

We weten het…… Je bent hard aan het werk om die organisatie van jou een stap verder te brengen met het werk wat je leuk vindt om te doen. Toch vragen wij je om na te denken over de huidige manier waarop jouw organisatie omgaat met de beveiliging van informatie.

Om zeker te weten dat jouw organisatie in staat is om op de juiste manier met (gevoelige) informatie om te gaan, kan je jouw organisatie ISO27001 laten certificeren. Dit wordt vaak beschouwd als een last, maar er zitten ook echt voordelen aan (die het de moeite waard maken). Laten we nu is duidelijk kijken naar welke voordelen dit dan zijn.

1. Nakoming van wettelijke verplichtingen_

Regels, verplichtingen, wetten, GDPR, etc. Het is ondertussen lastig geworden om alles bij te houden en hiermee wordt het dus ook moeilijker om zeker te weten dat jouw organisatie op elk vlak haar verplichtingen nakomt.

De standaard die de ISO27001 met zich meebrengt zorgt ervoor dat jouw organisatie op, bijna alle, maar zeker de belangrijkste vlakken haar verplichtingen nakomt. Dit scheelt jou – als organisatie - de tijd die het normaal zou kosten om hieraan te moeten voldoen.

Een icoon die een lijst laat zien die wordt afgevinkt.

2. Het versterken van jouw competitieve voordeel_

Een ISO27001 certificaat betekend niet alleen dat een organisatie in staat is om op de juiste manier om te gaan met (gevoelige) informatie. Het help ook bij het versterken van jouw competitieve voordeel.

Hoe? Als jij een ISO27001 certificaat weet te bemachtigen en jouw concurrenten niet, zal dit je helpen om die ene groep klanten binnen te halen die bezorgd zijn over de veiligheid van hun informatie. Ook zal dit vertrouwen teruggeven aan huidige klanten en business partners die misschien hun twijfels hadden over de veiligheid van hun informatie in jouw organisatie.

Drie pijlen waarvan er een rood is gekleurd om het voordeel uit te beelden.

3. Vermijden van onnodige boetes_

Tijd = geld en fouten die te maken hebben met informatiebeveiliging kosten tijd om op te lossen. Elke fout – hoe klein dan ook – kost een organisatie geld (en tijd) dat er niet is of dat een organisatie niet wil spenderen aan het oplossen van fout als bijvoorbeeld een data lek.

Het systeem dat jij – als organisatie – zal invoeren aan de hand van de ISO27001 standaard, zal helpen bij het voorkomen van dit soort fouten. Wij zeggen altijd: Voorkomen is beter dan oplossen!

Een icoon van een geldzakje met de tekst ernaast: 'verspil niet onnodig geld'

4. Het voorkomen van groeipijn_

Die organisatie van jou, die begint lekker te lopen en groeit sneller dan gedacht. Sommige organisaties groeien met succes, anderen hebben wat minder succes. Als je eenmaal aan het groeien bent heb je geen tijd om te stoppen met groeien, omdat je nog na moet denken over de processen en procedures van de informatiebeveiliging.

Doordat je geen tijd hebt om hierover na te denken, zal dit voor verwarrende situaties zorgen, waarin werknemers niet meer weten wie er verantwoordelijk is voor wat en wanneer het gedaan moet zijn. Om ervoor te zorgen dat jij met succes groeit zal je voor de groeifase al nagedacht moeten hebben over de processen en procedures van de informatiebeveiliging.

De ISO27001 standaard zorgt ervoor dat je alle vlakken van de informatiebeveiliging hebt bekeken voordat je gaat groeien.

Een grafiek die een groei illustreerd met een rode pijl die naar de top wijst.

5. Een review van een expert_

Naast de interne audits die je zal moeten uitvoeren tijdens het implementeren van de ISO27001 standaard, zal je ook een audit moeten laten uitvoeren door een externe auditor. Deze auditor zal een eerlijk oordeel vellen over de manier waarop er wordt omgegaan met (gevoelige) informatie binnen jouw organisatie. Alle fouten – als die er zijn – in jouw nieuwe systeem zullen eruit gehaald en er zal worden bepaald of jouw nieuwe systeem de juiste mate van veiligheid bevat.

Zo wordt er ook is van buitenaf een oordeel geveld over de manier waarop jouw organisatie omgaat met (gevoelige) informatie van klanten, partners en leveranciers.

Een icoon van een document met een vergrootglas daar bovenop. Dit om de review te illustreren.

Neem de volgende stap!_

We weten zeker dat jouw organisatie in staat is om een ISO27001 certificaat binnen te slepen. Echter is de tijd nemen om alles op orde te krijgen, zodat je alles op de juiste manier uitvoert en het meeste haalt uit de voordelen die in dit artikel genoemd worden, is een ander verhaal.

Dat is het moment waar wij in beeld komen. Onze consultants staan klaar om jou te helpen met de ISO27001 certificering. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Meer lezen over ISO27001: